Pákozdi Pagony Vadaspark és ArborétumCím:8095 Pákozd, Mészeg-hegyTelefon: +36 30 417 0133

Látnivalók, helyszínek

 
A Pagony gazdag növény- és állatvilágával kiváló lehetőséget kínál a természet iránt érdeklődők számára. Az alábbi látnivalók színesítik a Pagonyban eltöltött időt:
 
  • VADASPARK
A vadasparkban több mint 7 hektáros területen testközelből, természetes környezetükben figyelhetők meg az erdei nagyvadak, a gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon és az őz. Büszkék vagyunk rá, hogy hazánk vadasparkjai és állatkertjei közül nálunk lelhető fel a legnagyobb szikaszarvas állomány. A madárröpdékben fácánok, vadpulykák, kék pávák, kacagó gerlék, szajkók és gyöngytyúkok várják látogatóikat.
A vízivilág megfigyelőpontról tőkés récék, nyári ludak, mandarin récék tanulmányozására nyílik lehetőség. Az őshonos állatok mellett a Pagonyban helyet kapott a világ második legnagyobb madara is, az Ausztráliából származó emu.
 
  • TÁJMÚZEUM, HALÁSZATI KIÁLLÍTÁS
A Magyar Természettudományi Múzeummal közösen berendezett, interaktív eszközökkel felszerelt Tájmúzeum bemutatja a vidék természeti képét, nyomon követi földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát; betekintést nyújt a környék kultúrtörténetébe, valamint megismerkedhetünk a Velencei-tóhoz kötődő népi mesterségekkel is.
 
A Halászati kiállítás a régi, helyi halászok, nádvágók életét mutatja be, mesterségét meséli el. A látogatók különböző halászati eszközöket, nádvágó-nádfeldolgozó szerszámokat és egyéb helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg itt. Évszázados, múzeális értékű számos, a Velencei-tó halászatához kapcsolódó dokumentum és térkép is megtekinthető a kiállításban. Sok archív fénykép is gazdagítja a látnivalók sorát. Az itt látható gyűjtemény Nagy Sándor egykori kerületvezető erdészünknek köszönhető, az ő aktív részlevétele, gyűjtőmunkája nélkül nem jöhetett volna létre. 
 
  • ERDÉSZETI TANÖSVÉNY
Érdemes végigsétálni a közel másfél kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényen, ahol tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségeinek, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését.
 
  • KILÁTÓ
Nem szabad kihagyni a tanösvény útvonala mentén található 15 méter magas kilátót sem, ahonnan a gyönyörű Velencei-tavi panoráma csodálható meg. 
 
  • ARBORÉTUM
A terület sajátossága, hogy a gránit alapkőzeten igen sekély termőtalaj található, mely nagyban befolyásolja a fás szárú növények növekedési ütemét és magasságát (gyakorlatilag 10 méternél magasabbra nem képesek megnőni). Az arborétum korábban felhagyott birkalegelő volt, amelynek kopárfásítása az 1960-as években kezdődött meg a Velencei-tó vízvédelme, a klíma javítása és közjóléti célok érdekében.   
Az erdő számára kedvezőtlen, pár cm vastag termőrétegű kopárokon az úttörő szerepet játszó erdei és feketefenyvesek után a valamikor őshonos – molyhos tölgy, virágos kőris és egyéb fa - és cserjefajokból álló – elegyes erdők segítik a célok elérését. A lágyszárú növények közül kiemelkedő az apró vetővirág, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin.
 
 
Ha ennél többet is meg szeretnél tudni, járd körbe a Pagonyt szakvezetővel!